Gepost op

Plantenliefde III

Van deze illustratie staat een ansichtkaart in de webshop.

Plants are friends (de mijne althans) en ik kan echt niet vaak genoeg zeggen hoe blij ik ervan word. Terwijl ik dit schrijf zit ik in de tuin onder de overkapping en overal waar ik kijk staat wel iets te groeien of te bloeien. Het één is gekocht als plant, het ander als zaadje en weer een ander heeft er zelf voor gekozen om hier in de tuin te komen. En ook in huis kunnen er naar mijn idee niet genoeg planten staan.

Ik doe mijn best om alles in leven te houden, maar zo af en toe komt het voor dat iets het niet red. Vandaag heb ik mijn tweede ‘hemionitis arifolia’ oftewel hartjesvaren gekocht; de eerste is onder mysterieuze omstandigheden aan zijn einde gekomen. Ik zou hiervoor graag onze kat Charlie de schuld geven, maar ik denk ie van mij iets te veel water heeft gehad.

Charlie is overigens wel verantwoordelijk voor het structureel kort houden van de papyrusplant. Deze staat in de vensterbank van de keuken, en hoewel het beest natuurlijk niet op het aanrecht mag, blijkt ie zich daar als wij niet thuis zijn weinig van aan te trekken.

In de tuin heeft de kamille zelfstandig een nieuwe plek gevonden. Hij is mooi hoog geworden en barst van de wit met gele bloemen. Misschien maar eens kijken hoe je daar kamillethee van kan maken. Zo moeilijk zal het vast niet zijn.

En overal komt nu oost Indische kers naar boven. Dit heeft zichzelf aardig door de tuin verspreid vorig jaar, dus dat worden weer een hele hoop gezellige oranje bloemen binnenkort.

Moestuin
Ook de moestuin is inmiddels ‘aan’ gegaan. De eerste aardbeien zijn gered van de merels, die likkebaardend op de schutting zaten toe te kijken hoe al dat lekkers voor hun neus weg werd gehaald. Ach ja, de volgende keer zijn zij er weer eerder bij. De peultjes beginnen al daadwerkelijk op peultjes te lijken en voor het eerst dit jaar heb ik mais gezaaid. Twee soorten, popcorn en suikermais, ben heel benieuwd hoe dat gaat.

Ik vond het wat deprimerend worden dat de tuin na de oogst zo leeg werd, dus op de plek waar vorig jaar onder andere de tomaten stonden, staan nu wat vaste planten. De tomaten lijken zich daar alleen weinig van aan te trekken, want gister ontdekte ik twee flinke tomatenplanten tussen wat witte en gele bloemen. Nu nog even bedenken of ze daar mogen blijven…

Volgens mij kan ik nog wel een eind verder schrijven over planten en bloemen (Heb ik al verteld over de zonnebloemen die uit het vogelvoer van afgelopen winter zijn gekomen?) Maar goed, zo blijft er genoeg inspiratie over voor een Plantenliefde IV, V en VI.