Gepost op

Kerstkriebels

Het is bijna kerst, voor mij persoonlijk misschien wel het fijnste feest van het jaar. Fijn met mijn ouders, zussen en zwagers de ene dag, en de andere dag met de schoonfamilie. Zo vaak zien we elkaar niet en als we dan met z’n allen samen zijn vliegt de tijd van de gezelligheid. En in de aanloop naar deze dagen vind ik het heel fijn om lekker naar bijvoorbeeld het tuincentrum te gaan en me onder te dompelen in glimmende ballen, kitscherige kerstverlichting en kaarsen die naar dennenbomen ruiken. Als een kind in de snoepwinkel.

Van deze kerstballen vind je ook super handige magneet / bierfles openers in de webshop. Leuk voor in de boom of voor eronder!

Zodra de Sint het land weer heeft verlaten komen de kisten met kerstspullen uit de garage en alleen al van het kijken ernaar gaat m’n hartje sneller slaan. En wanneer die boom eenmaal binnen staat kan het feest pas echt beginnen. Met een passende Spotify-playlist op standje disco en een warme gloeiwijn wordt die spar een echte kerstboom. Morgen komt ie, dus wordt vervolgd…

Lucia feest
In onder andere Zweden is vandaag, 13 december, de kerstperiode soort van officieel begonnen met het Lucia feest. Volgens de juliaanse kalender was 13 december de kortste dag van de jaar, daarmee de dag van de winterzonnewende en luidt het de terugkeer van het licht in. De naam Lucia komt van het Latijnse woord voor licht ‘lux’ en toevallig is deze datum ook de naamdag van Sint Lucia. Deze martelaarster uit de derde eeuw bracht voedsel naar vroege christenen die zich verstopten in de catacomben. Door op haar hoofd een krans met kaarsen dragen, had ze in het donker licht en kon ze haar beide armen gebruiken om eten te dragen. Deze krans met kaarsjes is nu één van de symbolen geworden voor deze feestdag, die vandaag de dag zowel christelijke elementen als tradities van het voorchristelijke midwinterlicht festival bevat.

Eigenlijk vind ik het wel een mooi idee, om met kerst de terugkeer van het licht te vieren. Door gezellig met familie en vrienden samen te zijn en te genieten van elkaar en lekker te eten en te drinken. Maar niet voordat er kerstkaarten zijn verstuurd! Hoe we bij gekomen zijn om dat te gaan doen, lees je zeer binnenkort hier op mijn blog. En tot die tijd kan je hier vast jouw favorieten uitzoeken (: