Gepost op

Inspiratie

Inspiratie blijft voor mij iets magisch. De ene keer is het ver te zoeken, maar soms stroom ik er van over en denk ik bij alles wat ik zie: “Daar wil ik wat mee!” Dan maak ik er een foto van, die ik later gebruik als basis voor een tekening. Of de foto zelf duikt uiteindelijk op als print. Het zijn de kleine, insignificant lijkende dingen die ik tegenkom terwijl ik langs de grachten van Amsterdam struin of scènes die zich voordoen op de camping of in de supermarkt. Ik hou van die toevalligheden, dat de poes voor het raam dan ook precies in de camera kijkt als ik een foto maak (van deze foto heb ik nu een schriftje gemaakt).

Inspiratie komt voor mij ook wel eens uit een boekje. Zo vind ik het heel fijn om door oude handwerkboeken te bladeren; de kneuterigheid, de felle kleuren en de simpele patronen doen het ‘em. Er staan vaak hele creatieve dingen in, variërend van gemacramede plantenhangers (hoe hip) tot geborduurde kussenhoezen en van droogboeketten tot cadeautjes van brooddeeg, je weet wel, dat zoute spul van de basisschool. Ook natuur- en plantenboeken hebben die aantrekkingskracht. Bij mij in de kast staan twee van die Verkade stickerboeken uit de jaren twintig, die allebei over aquaria gaan (zie ik net). Daar staan de mooiste tekeningen in! Dan krijg ik helemaal zin om iets met vissen, anemonen en andere waterdieren te gaan maken.

Op mijn werkkamer heb ik verschillende werken, vooral ansichtkaarten, van andere illustratoren verzameld. Terugkerend thema hierin is ook weer de natuur. Ik word zo blij van de tekeningen van bijvoorbeeld Dick Vincent, Merlijne Marell en Lieke van der Vorst. Alle drie hebben ze een andere stijl, wat mij weer inspireert om mijn eigen weg te gaan. Ook als ik op vakantie ben kan ik het niet laten om kaartjes te kopen en af en toe doe ik er zelfs één op de post! Niet alleen heb ik dan een leuk souvenir, die ansichtkaarten zijn ook nog eens mooi vormgegeven. Toegegeven, je moet vaak wel een klein beetje zoeken naar de pareltjes, zeker op heel toeristische plekken.

Er zijn momenten dat het er gewoon niet in zit. Door de jaren heen heb ik pagina’s volgeschreven met ideeën voor allerlei uiteenlopende projecten, maar soms is niets leuk genoeg om mee aan de slag te gaan. Dan ga ik gewoon naar buiten, hoppa aan de wandel. Vanuit de voordeur loop ik hier zo de natuur in (daar heb je em weer) en ook al loop praktisch elke keer hetzelfde rondje, het werkt eigenlijk elke keer :).